Regularne picie wody jest bardzo ważne – nie tylko dlatego, że woda pomaga utrzymać dobre zdrowie, ale ma też ogromny wpływ na wydajność pracowników. Zapewnienie pracownikom wody pitnej jest nie tylko obowiązkiem pracodawcy, ale także korzystnie wpływa na atmosferę pracy. Łatwa dostępność wody pitnej pokazuje, że pracodawca troszczy się o zdrowie i samopoczucie swoich pracowników. Czym jest woda zdatna do picia? Jaka woda będzie odpowiednia? Jakie warunki musi zapewnić pracodawca? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie poniżej.
Woda zdatna do picia
Pojęcie wody zdatnej do picia jest dość szerokie. Według przepisów prawa za właśnie taką wodę uznaje się tę, która spełnia pewne konkretne wymagania. W praktyce oznacza to po prostu wodę wolną od zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych.
Woda z kranu
Zazwyczaj zapewnienie standardowej wody wodociągowej – tak zwanej „kranówy” spełnia powyższe wymogi. Może zdarzyć się jednak tak, że na przykład z powodu starej instalacji woda dostarczana z wodociągów traci na jakości. W takiej sytuacji dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup odpowiedniego filtra, który poprawi zarówno smak, jak i stan wody.
Woda butelkowana
Część pracodawców decyduje się jednak na inne rozwiązanie, jakim jest zakup wody butelkowanej. Jest to dobra i bezpieczna opcja, ale wymaga pilnowania tego, aby woda była dostarczana regularnie. Może być uciążliwe szczególnie latem, kiedy spożycie wody jest zazwyczaj dużo wyższe.
Woda dla pracowników – przepisy
Każdy pracodawca powinien pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze zarówno woda jak i inne napoje muszą być zawsze dostępne w ilościach zaspakajających potrzeby pracowników, czyli tak naprawdę – bez limitów. Ponadto miejsce pobierania wody pitnej powinno znajdować się nie dalej niż 75 metrów od stanowiska pracy każdego pracownika. Najważniejszym jest jednak fakt, że wodę lub inne napoje pracodawca musi udostępnić nieodpłatnie i nie może wypłacać ekwiwalentu w sytuacji, gdy nie spełnia tego warunku.
W przypadku braku dostępu do wody pitnej w miejscu pracy, pracodawca powinien zapewnić odpowiednie środki do przetrzymywania wody, takie jak na przykład dystrybutor wody lub automat z napojami. W takim przypadku woda powinna być regularnie kontrolowana pod względem zarówno bezpieczeństwa, jak i jakości.
Napoje dla pracowników pracujących w warunkach szczególnie uciążliwych
Jeśli pracownik pracuje w warunkach definiowanych jako szczególnie uciążliwe, pracodawca oprócz zwykłej wody lub napojów ma obowiązek zapewnić dodatkowo napoje zawierające sole mineralne i witaminy, np. napoje izotoniczne lub soki. Za takie warunki uznaje się:
- Gorący mikroklimat: WBGT (wskaźnik obciążenia termicznego) powyżej 25oC
- Zimny mikroklimat: WCI (wskaźnik siły chłodzącej powietrza) powyżej 1000
- Praca na otwartej przestrzeni przy temperaturze poniżej 10oC lub powyżej 25oC
- Praca fizyczna, powodująca podczas zmiany roboczej wydatek energetyczny rzędu 1000 kcal w przypadku kobiet i 1500 kcal w przypadku mężczyzn
- Praca na stanowiskach, gdzie w wyniku czynników atmosferycznych temperatura przekracza 28oC.
O czym warto pamiętać?
Podsumowując, obowiązek zapewnienia wody pitnej dla pracowników jest niezwykle ważny. Wynika on bezpośrednio z Kodeksu Pracy, więc jest to wymóg prawny, ale istotny jest też fakt, że odpowiednie nawadnianie organizmu ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie każdego człowieka, a co za tym idzie – również na jego wydajność. Temat ten jest dosyć skomplikowany, ale warto pamiętać, że wszystkie pojawiające się wątpliwości dotyczące wody i jej zapewnienia przez pracodawcę rozwiać można sięgając do Kodeksu Pracy lub kontaktując się ze specjalistą z dziedziny szkoleń BHP.
Podstawa prawna
Art. 232. Kodeksu pracy “Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.”
Rozporządzenie Rady Ministrów z dn. 28 maja 1996 w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. 1996 nr 60 poz. 279 z późn. zm.)