Sektor gastronomiczny jest branżą, która wymaga kompleksowego podejścia do zagadnień z zakresu BHP. Ze względu na specyfikę pracy (uciążliwe warunki pracy, zmienny mikroklimat oraz narażenie na stres) pracownicy muszą dbać o swoje zdrowie, a pracodawca jest zobowiązany zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pracy.
Praca w kuchni jest ciężką pracą – wiąże się z wieloma zagrożeniami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi. Zarówno pracownicy powinni mieć wiedzę z zakresu własnego bezpieczeństwa, jak i ich miejsca pracy powinny być dobrze przygotowane (pod kątem ergonomii, wyposażone w instrukcje BHP oraz spełnić wszystkie wymagania z zakresu ochrony przeciwpożarowej). Nie można zapominać też o odzieży roboczej oraz środkach ochrony indywidualnej dla pracowników.
Dodatkowo dla każdego stanowiska należy przygotować odpowiednią ocenę ryzyka zawodowego oraz prowadzić czynności ograniczające działanie czynników uciążliwych, szkodliwych i niebezpiecznych. Przygotowanie oceny ryzyka zawodowego dla pracowników nie jest zależne od formy zatrudnienia – każdy pracowników zatrudniony na umowę o pracę lub umowę zlecenie musi zostać zapoznany z oceną ryzyka na swoim stanowisku pracy.
Przedstawiamy Państwu spis wymagań z zakresu BHP dla osób pracujących w gastronomii z podziałem na przykładowe stanowiska.
Kucharz, młodszy kucharz, pomoc kuchni – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w przeciągu 12 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 3 lata
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
- Szkolenie z zakresu substancji niebezpiecznych w miejscu pracy (rekomendowane)
Szef kuchni – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla osób kierujących pracownikami w przeciągu 6 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 5 lat
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
- Szkolenie z zakresu substancji niebezpiecznych w miejscu pracy (rekomendowane)
- Szkolenie z metodyki prowadzenia instruktażu stanowiskowego (rekomendowane w przypadku statusu opiekuna praktyk)
Somelier, barman – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w przeciągu 12 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 3 lata
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
Osoba zmywająca, osoba sprzątająca – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w przeciągu 12 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 3 lata
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
- Szkolenie z zakresu substancji niebezpiecznych w miejscu pracy (rekomendowane)
Kelner – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w przeciągu 12 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 3 lata
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
Kierownik sali, kierownik restauracji – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla osób kierujących pracownikami w przeciągu 6 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 5 lat
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
- Szkolenie z metodyki prowadzenia instruktażu stanowiskowego (rekomendowane w przypadku statusu opiekuna praktyk)
Kierownik gastronomii, dyrektor gastronomii – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla osób kierujących pracownikami w przeciągu 6 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 5 lat
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
- Szkolenie z metodyki prowadzenia instruktażu stanowiskowego (rekomendowane w przypadku statusu opiekuna praktyk)
Doręczyciel / dostawca, naganiacz, ulotkarz – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Ocena ryzyka zawodowego
- Szkolenie okresowe BHP dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w przeciągu 12 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 3 lata
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
- Szkolenie z zakresu substancji niebezpiecznych w miejscu pracy (rekomendowane)
Event Manager – wymagania i szkolenia BHP
- Szkolenie wstępne BHP w dniu zatrudnienia
- Szkolenie okresowe BHP dla pracowników administracyjno-biurowych (zgodnie z §14 ust. 2 pkt 5) w przeciągu 12 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 6 lat → jeżeli kieruje ludźmi to szkolenie okresowe BHP dla osób kierujących pracownikami powinno odbyć się w przeciągu 6 miesięcy od dnia zatrudnienia powtarzane raz na 5 lat)
- Szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy (jeżeli jest osobą wyznaczoną do udzielania pierwszej pomocy)
Potrzebujesz pomocy?
Nasi specjaliści ds. BHP mają duże doświadczenie w branży HORECA (gastronomia i hotelarstwo) i chętnie pomogą Ci stworzyć bezpieczne i higieniczne warunki pracy w restauracji – przeprowadzą szkolenia, przygotują oceny ryzyka zawodowego w gastronomii, przeprowadzą audyt stanowisk pracy pod kątem BHP, p.poż i ergonomii oraz doradzą które środki ochrony indywidualnej zakupić.